Özgeçmişinizdeki Gerekli/Gereksiz Bilgiler

CV hazırlamak artık en az bir okul okumak ve de ondan mezun olmak kadar değerli. Nasıl ilk izlenim görüşmenin devamını ve geleceğini etkileyen en önemli faktör ise hazırladığınız CV de bir iş görüşmesindeki ilk ve en önemli unsurdur. İşverenler çalışacak olan kişiyi görmeden önce onların hazırlayıp gönderdiği özgeçmişi incelediklerinden yaratmak istediğiniz ilk izlenim ve de dolayısıyla o işteki geleceğiniz adına bu çok önemli bir unsur. Peki yeterli bir CV nasıl hazırlanır? Bir özgeçmişte olmazsa olmaz unsurlar nelerdir? Yazarlarımız CV’niz ile olumlu bir ilk izlenim yaratbilmeniz için Özgeçmişinzideki gerekli/gereksiz bilgileri derledi.

CV’lerin olmazsa olmazları neler?

Özgeçmiş sizin için işlere girişinizi sağlayan ve de sizler hakkında işverene gerekli bilgileri ileten detaylı bir kimlik kartı olarak yorumlanabilmektedir. Hatta ve hatta bir adım ileriye gitmemiz gerekirse özgeçmiş sizin kariyer yolculuğunuzu tanıtan, kendinizi ve kariyerinizi pazarlamanız için kullanacağınız bir araçtır. Özgeçmişiniz siz o ortamda olmasanız da sizin hakkınızda gerekli bilgileri vermekte ve sizle ilgili yerinde ve pozitif bir imaj yaratmalıdır.

Her özgeçmişin farklı kapsamı ve farklı bölümleri olsa da her özgeçmişte bulunması gereken bazı bölümler de vardır. İlk olarak unutmamanız gereken şey hazırlayacağınız CV’de sizin tüm bilgi ve becerileriniz, sizi rakiplerinizin önüne geçirecek yetenekleriniz mutlaka yer almalıdır. Bunun yanında aslında size gerekli gibi görünse de aslında olmasa da olur noktalar da yer almaktadır. Peki bunun ayrımını nasıl yapacağız ve hangi bilgileri koyacağız?

  • İlk olarak başlık mutlaka adınız ve soyadınız olmalıdır.
  • İşverenin size ulaşabileceği, devam edecek olan iş hayatınızda da kullanabileceğiniz tercihen adınız ve soyadınızdan oluşan bir e-mail adresi yer almalıdır.
  • Mutlaka aktif olarak kullandığınız bir telefon numarası eklemelisiniz ki olumlu ya da olumsuz arayanlar size ulaşabilsinler. Eğer size ek bir kişinin daha telefon numarasını vermeniz gerekiyorsa o kişinin de bu durumdan haberdar olması gerekmektedir.
  • Açık adres yazmak yerine sadece il, ilçe ve mahalle bilgilerinizi yazmanız yeterlidir.
  • Dijital çağda olduğumuz için LinkedIn gibi bir sosyal ağ bilgilerinize de yer verebilirsiniz. Onun dışında bir sosyal ağınızı paylaşacaksanız yaptığınız paylaşımlarınza dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Profesyonel olarak çalışanlar kariyer özetlerini, uzmanlık alanlarını ve yetkinliklerini; öğrenciler ise kariyer hedeflerini eklemelidirler.
  • Başvurduğunuz işle ilgili hedeflerinizin de genel kariyer hedeflerinizin yanında yer alması CV’nizi inceleyen İnsan Kaynakları uzmanının dikkatini çekmek adına önemlidir.
  • Tüm detaylarıyla iş ve staj bilgileriniz yer almalıdır. Giriş çıkış tarihleri, yapılan işlerin kapsamı hangi pozisyonda deneyim kazandığınızı en son işinizden ilk işinize doğru bir sırayla yazmanız gerekmektedir.
  • İş detayları gibi eğitim hayatınız da detaylı bir şekilde yer almalıdır. Ancak liseye kadar gitmeniz yeterlidir, ilkokul pek de anlam ifade etmemektedir.
  • O zamana kadar aldığınız mesleki gelişiminize katkısı olan eğitimleri ve katıldığınız sertifikaları da eklemeyi unutmamalısınız.
  • “Bir lisan bir insan” demektir sözüne istinaden bildiğiniz tüm dillerin seviyeleriyle beraber belirtilmesi gerekmektedir.
  • Dijital çağda olmanın avantajları ile tüm bildiğiniz bilgisayar programlarını da eklemelisiniz.
  • Hobi ve ilgi alanları da eğer düzenliliği varsa ve sizin o işi almanıza yardım edecekse ekleyebilirsiniz. Örneğin halı saha maçlarına düzenli katılım sağlıyorsanız bunu eklemek sizin grup içinde yer alabildiğiniz ve alabileceğinizin bir göstergesi olmaktadır.
  • Eğer başvurduğunuzda ilanda normal özgeçmişlere ek bilgiler de isteniyorsa; ehliyet bilgisi ya da askerlik durumu gibi bunu da kişisel bilgiler kısmına eklemeyi unutmayın.
  • Referans isteniyorsa eğer telefon bilgisi eklemek yerine ad soyad ve şirket bilgileri eklemek yeterli olacaktır.

Özgeçmişinizdeki hangi bilgiler eksik ya da fazla?

Özgeçmişinizdeki bilgilerin gerekli ya da gereksiz olduğuna karar vermek aslında sizin elinizde. Kendinize soracağınız bir kaç basit soruyla buna karar verebilir ve özgeçmişinizi yeterli ve etkili bir düzeyde hazırlayabilirsiniz.

  • Başvurduğum ilana bu bilgi gerekli mi?
  • Cv’min hangi kısmı bu bilgi için uygun?
  • Kendimi ve kariyerimi bu bilgiler ile temsil edebiliyor muyum?

Eğer yine de yazmak istediğiniz ek bilgiler varsa tabii ki ekleyin ama işe katkısı olacak mı diye bir filtreden geçirin.

Peki şimdi Özgeçmişleri tekrar düzenleyip işe başvurmaya hazır mıyız?

Daha hızlı iş bulmak için aşağıdan yorum yaparak firmaların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
[Oy: 0 Puan: 0]
Daha önce burada çalıştınız mı? Yorum yaparak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

“Özgeçmişinizdeki Gerekli/Gereksiz Bilgiler” üzerine bir yorum

  1. Slm benim çalışmaya çok ihtiyacim olduğu için baş vurmak istedim temizlik yada çay hizmetine bakarım iki çocuğum var eşimden ayrıldım inşallah işim olur

    Cevapla

Yorum yapın