En sık sorulan mülakat soruları ve cevapları

Mülakatlarda karşınıza çıkacak sorular;

Mülakatlar işi almanızdan önceki son ve belki de en önemli adımdır. Bu sebeple iyi hazırlanmanızda fayda vardır. Başvurduğunuz iş farklı olsa da aslında tüm mülakatlarda karşımıza çıkacak belli başlı sorular vardır. Yazarlarımız mülakatlarınızın daha başarılı geçmesi adına sizler için en çok sorulan soruları derledi..

1) Bize kendinizden bahseder misiniz?

Bu her mülakatın olmazsa olmaz sorusudur. Aynı zamanda hem en kolay hem de en çok hata yapılan sorusudur. Neden mi? Çünkü İnsan Kaynakları Uzmanı burada sizin kaç yılında doğduğunuzu ya da kaç kardeşiniz olduğunu merak etmiyor. İK uzmanının bu noktada merak ettiği şey sizin kariyer geçmişinizde neler yattığı. Eğitim geçmişinizle birlikte bu zamana kadar ne tür işlerde hangi pozisyonlarda çalıştınız, başvurduğunuz işe ve dolayısıyla şirkete ne gibi fayda sağlayacaksınız; uzmanın ilgilendiği kısım aslında bu.

Siz de bu soruyu “bu işe çok uygunum”, “şirketinize çok faydam dokunur” demek yerine bunları dolaylı yollardan; o pozisyonun görev tanımına ışık tutacak şekilde hem eğitiminizden hem kariyer geçmişinizden hem de profesyonel yeteneklerinizden bahsedecek şekilce cevaplayın.

2) Sizi neden işe alalım?

Aslında bu bir önceki soru ile paralel işleyen en sık sorulan sorulardan biridir. Asla ama asla “çünkü ben bu iş için en uygun kişiyim” gibi klişe cevaplar vermeyin. Bu işe neden uygun olduğunuzu kendi kariyer geçmişinizle bağlantılı olarak net bir şekilde ortaya koymaya çalışın.

3) Kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Bu soru sizi falcı gibi gösterse de aslında bu sorunu hedefi kariyer hedeflerinizi anlamak ve sizin kariyer hedeflerinizle başvurduğunuz işin uyuşup uyulmayacağını kontrol etmektir. Bu soruya bilmiyorum ya da evlenirim herhalde gibi cevaplar vermeyin. Uzmana bu soruyu daha önce düşündüğünüzü gösterecek ve başvurduğunuz pozisyon ile sizin kariyer planınızla ilgili ortak noktaları ve kariyerinize katabileceği artıları anlatarak cevap verin.

Daha hızlı iş bulmak için aşağıdan yorum yaparak firmaların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

4) Zayıf yanlarınızdan bahseder misiniz?

İlk etapta bana neden böyle bir soru yöneltildi ki diye düşünebilirsiniz ya da aklınızın ucundan “tabii ki hiç zayıf yanım yok benim” demek geçebilir. Ancak ne bu sorunun doğru cevabı bu ne de İK uzmanının duymak istediği yanıt bu. Bu sorunun sorulma amacı sizin eksiklerinizin ne kadar farkında olduğunuz ve de bunları geliştirmek için ne kadar çaba harcadığınızdır. Hatta eğer bir zayıf yanınızı geliştirdiniz ve de önüne geçtiyseniz bunu anlatmanızda yarar var.

5) Bizimle çalışmayı neden istiyorsunuz?

Bu sorunun altında yatan gerçek ise gerçekten bu şirketin bir parçası olmak isteyip istemediğinizin merak edilmesidir. Bu soruya vereceğiniz en kötü yanıtlar ise şunlar olacaktır; “bu işe ihtiyacım var”, “para kazanmam gerek”. Bunlardan kaçınmalısınız. Daha önce bahsettiğimiz gibi şirketi, yaptıklarını, misyon ve vizyonunu bilerek bu görüşlere paralel olarak onlara sağlayacağınız faydanın farkındalığını ortaya koyabilirsiniz.

6) Sizi en çok motive eden şey nedir?

Tatil ya da para dediğinizi şimdiden duyar gibiyim. Ama İK uzmanının duymak istediği cevabın bu olmadığına emin olabilirsiniz. Bu sorunun  yöneltilmesindeki amaç kendi kendinizi çalışma konusunda ne kadar motive edebildiğiniz ve de aslında şirkete ne kadar verim sağlayabileceğinizdir. Vereceğiniz yanıt; ideal bir çalışan olarak belirli bir hedefiniz olduğunda motive olduğunuz, kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirmenin sizi motive ettiği olabilir. Cevabınıza eski iş yerinizden yada okuldaki parlak bir anınızdan (ortak çalışmalar, projeler gibi) örnekler ekleyebilirsiniz.

7) Sizin sormak istediğiniz ya da merak ettiğiniz bir şey var mı?

Genellikle bu soruya yanıt olarak başvuran kişi hem heyecanına hem de mülakatın artık bitmesini istemesine yenik düşerek “Teşekkür ederim, hiçbir sorum yok” yanıtını vermektedir. Ancak unutmamak gerekir ki bu soruya verilecek cevap aslında, adayın İK uzmanına “Şirketiniz hakkında araştırma yaptım ve bu şirketle oldukça ilgiliyim” mesajını vermesini sağlar. Yani çok basit şeyler sormaktan kaçınarak şirketin gelecek hedefleri ile ilgili sorular yöneltebilirsiniz.

Bu sorulara hazırlanıp giderseniz emin olun mülakatlarınız daha olumlu geçecektir. Keyifli kariyer yolculukları dileriz..

Diğer kariyer yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.

[Oy: 1 Puan: 2]
Daha önce burada çalıştınız mı? Yorum yaparak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

“En sık sorulan mülakat soruları ve cevapları” üzerine 2 yorum

  1. İş yaşamında efektif ve hızlı olmak konusunda son derece özverili ve hevesli olduğumu, pozisyonun gerektirdiği sorumluluğu merak ve istekle üzerime almak istediğimi belirtmek isterim. İstekli, özenli ve dikkatli çalışmanın mutlaka başarı ile sonuçlanacağının bilincindeyim. Bu nedenle size yeteneklerim ve çalışma disiplinim ile katkı sağlayabileceğim noktasında şüphem yok.

    Cevapla

Yorum yapın